miercuri, ianuarie 21, 2009

Hoinar prin ţară II: Sibiu

Sibiu... sau Hermannstadt... Nici nu mai ştiu care ar putea fi denumirea corectă, deoarece acest oraş pare parcă desprins de România. Prima dată am fost în Sibiu, acum vreo doisprezece ani, pe când eram în ultimul an al facultăţii şi căutam materiale pentru lucrarea de diplomă, iar Biblioteca Americană din Bucureşti a fost mutată la Sibiu. Era ca după bombardament Sibiul pe atunci. Gropi la tot pasul, centrul istoric neîngrijit, multă mizerie, însă oamenii destul de primitori şi binevoitori. Doamna de la Bibliotecă, deşi nu avea voie, mi-a permis să ies cu cărţile din sala de lectură şi să trag fuguţa la xeroxul din colţ ceea ce aveam nevoie. A trebuit atunci să fac naveta Râmnicu Vâlcea - Sibiu cam două săptămâni, până am reuşit să îmi strâng toate materialele de care aveam nevoie pentru lucrarea de licenţă. Ajungeam la ora 10.00 în Sibiu, fugeam repede la bibliotecă şi până la ora 2 îmi terminam treaba. De la 2 până când aveam trenul de întoarcere la Vâlcea, adică pe la 6-7, aveam timp berechet să hoinăresc prin centrul vechi al Sibiului. Atunci m-am îndrăgostit de Sibiu. Zidurile acelea vechi, clădirile cu arhitectura specifică, străduţele înguste, toate aveau un farmec ascuns, care mi s-a ascuns într-un colţişor al sufletului.

Anii au trecut şi peste mine şi peste Sibiu şi nu am mai reuşit să ajung aici decât atunci când am cununat cu soţia o pereche de oameni minunaţi. Aşa am ajuns să am rude în Sibiu şi un motiv serios de a reveni în Sibiu din ce în ce mai des. Aşa s-a întâmplat în toamna anului 2006, când, având ceva timp liber până avea să iasă de la servici finul meu, am hotărât să hoinăresc din nou pe străzile înguste ale Sibiului din centrul istoric. Numai că centrul istoric era un şantier imens. Peste tot şanţuri, schele, muncitori. Sibiul se pregătea să devină capitală culturală europeană. Şi a devenit. Am revenit în 2007, când Sibiul avea acestă calitate, de capitală culturală europeană. Şi am descoperit un oraş cu totul şi cu totul nou, refăcut, viu, plin de oameni care vorbeau aici engleză, mai încolo franceză, mai la stânga germană... ce să mai, auzeai o sumedenie de limbi şi vedeai o sumedenie de europeni.

A trecut şi 2007, dar Sibiul nu s-a schimbat prea mult în anul ce a urmat. Auzi vorbindu-se destul de des germană şi engleză şi acum, oraşul este plin de afişe care te anunţă desfăşurarea unor evenimente culturale, vezi o sumedenie de turişti pe stradă, cu aparatele de fotografiat la ochi pozând Podul Minciunilor ori Turnul cu Ceas, auzi, vezi şi simţi viaţa acestui oraş. Nu am făcut nici eu excepţie, am dus aparatul la ochi fascinat de acest oraş anul trecut când mi-am pus film alb-negru în aparat, rucsacul foto în spinare şi am pornit la o tură de hoinăreală.

Ce mişto este să te pierzi pe străzile Sibiului, hoinărind fără ţintă!


Un comentariu:

Gabriel spunea...

Intradevar, eu am vazut Sibiul acum 1 an adica in 2008 intr-o "misiune" cu totul alta decat a vizita orasul dar pasind pe acele strazi si vazand atunci cum arata si toate cladirile cu o arhitectura deosebita si zidurile inalte cu strazi inguste pot sa spun ca m-am indragostit de acel loc. Inca nu am avut timpul in necesar sa mai ajung o data pe acolo si sa ma hoinaresc prin centrul vechi, frumoase fotografii.

 
Counter Powered by  RedCounter